Sist oppdatert for en dag siden
Fredag 25. april samlet en energisk gjeng forfattere, bokbransjefolk og litteraturelskere seg på Litteraturhuset i Oslo for å delta på Indiebokfestivalen 2025. Dagen ble alt vi håpet på – og mer: fylt med faglig påfyll, inspirerende samtaler, bokglede og ekte indieånd.
Det faglige programmet satte tonen for dagen: Advokat Jon Wessel-Aas hadde en opplysende bolk om ytringsfrihet i bøker. Han minnet oss på at ytringsfriheten gjelder like mye i bøker som i andre medier – men at forfattere må balansere den med respekt for privatlivets fred.
Kulturdirektoratets Eli Solberg fortalte om bakgrunnen for og inndelingen av de 8 ulike innkjøpsordningene for litteratur.
Nina Furu begeistret salen med konkrete tips om hvordan forfattere kan bruke kunstig intelligens og moderne markedsføringsverktøy for å gjøre det som tidligere krevde en hel markedsavdeling. Hun løftet fram hvordan verktøy som ChatGPT, Gemini og Synthesia nå gir indieforfattere superkrefter på nett.
Panelsamtalen med representanter fra forfatterforeningene – ledet av Tiger Garté – ble en av dagens mest engasjerte økter. Her fikk vi høre om opptakskriterier for indieforfattere, stipendmuligheter, og ærlige refleksjoner rundt foreningenes framtid og mulige samarbeid. Det var tydelig at indieforfattere nå blir tatt mer på alvor, og flere foreninger heier aktivt på utviklingen av indielitteraturen.
Arne Berggren ga oss et sjarmerende skråblikk på forfatterrollen – en humoristisk, men treffende påminnelse om både utfordringer og muligheter for de som velger å gi ut bøker på eget forlag. Og ikke minst – vi ble minnet på at kjærligheten til gode historier aldri går av moten.
Inspirasjon fra indieforfattere: Sarah Roxana Herlofsen fortalte om veien fra forfatterdrøm til nominasjon til selveste Brageprisen i fjor høst, med boka En dag i ungdomskroppen – en historisk nominasjon, som første indieforfatter.
Håkon Gisholt fortalte om hvordan han som blind har gått fram for å skrive bok og gi den ut selv. Han delte bruddstykker av den spennende historien om møtet med den narkomane kriminelle som senere ble en veldig god venn, som boka Blålys og hvitt pulver handler om.
Praktiske tips var det heller ikke mangel på. Bokbasen delte hvordan riktige metadata kan øke boksalget betraktelig, mens BoldBooks’ Kristin Over-Rein knuste gamle myter om den tradisjonelle forlagsbransjen og ga deltakerne 7 konkrete tips for å lykkes som uavhengig forfatter. Bokdesignerne Ida Nygaard og Per Høyer-Steffensen viste hvordan godt bokdesign faktisk fungerer best når det ikke roper på oppmerksomhet, men lar innholdet skinne.
Marion Villekjær delte historien om hvordan de startet opp den uavhengige bokhandelen Bookdragons (for fantasy og indiebøker) i Lillestrøm tidligere i år. Redaktør Roger Pihl holdt kåseriet “Så du vil bli forfatter du – mist motet på 10 minutter”, og markedskonsulent Karianne Aanestad snakket om pitching på 1-2-3.
Festivalens høydepunkt var uten tvil utdelingen av Indiebokprisen 2025. Hvem som vant ble holdt hemmelig for de nominerte fram til siste sekund hvor konvolutten ble sprettet, og vinnerne ble ropt opp:
Årets indiebok 2025 i kategorien:
Les mer om vinnerbøkene i denne saken.
Prisutdelingen var en sterk påminnelse om hvilken enorm litterær kvalitet som finnes blant uavhengige forfattere.
Mellom fagøktene myldret det i gangene, med speeddating mellom forfattere og eksperter, bokstands, kaffekopper og livlige samtaler. Nettverksbyggingen var i toppklasse – mange fant nye samarbeidspartnere, sparringspartnere og ikke minst: ny energi til å realisere bokdrømmene sine.
Følelsen som satt igjen hos de som var til stede?
Nytt av året var muligheten for boksalg, men det opplegget var nok ikke optimalt ifølge evalueringen, noe festivalkomiteen tar til etterretning.
Men alt i alt var deltakerne godt fornøyde: Evalueringsresultatene gir festivalen en 5-er i år også (på en skal hvor 1 er dårligst og 6 er best).
Her er noen sitater fra evalueringen:
– Veldig relevante/interessante foredrag og fint tilrettelagt for sosialt samvær.
– Programmet var veldig bra. Inspirerende og nyttig. God blanding med faglig innhold og det sosiale. Traff mange hyggelige folk.
– Å møte andre i denne nisjen av forfattere – forståelse for muligheter og utfordringer
– Alle innslagene var veldig proffe og nyttige.
– Det var fine og gode foredragsholdere. Bra med tid for å mingle.
– En flott arena for å treffe folk i samme situasjon som deg selv.
– Får svar på mange spørsmål knyttet til indie-utgivelse. Bidrar til fellesskap og samhold blant indieforfattere.
For deg som ikke kunne delta denne gangen: Fortvil ikke – planleggingen for Indiebokfestivalen 2026 er allerede i gang!